Mad til gadens folk

Overskudsmad fra JunkFood arbejder
for et mere værdigt liv

ANSVARLIGHED

ARTIKEL

6.10.2024 18:35:31 CEST

Dagrofa ApS

Hvad gør man, når en epidemi lukker din restaurant og Dkøkkenet pludselig står tomt?. Hvad gør man, når en epidemi lukker din restaurant, og køkkenet pludselig står tomt? Man iværksætter sin mangeårige ambition, om at lave mad til dem, for hvem et måltid ikke er en selvfølge. Sådan gjorde michelin-kok og medejer af Alchemist Rasmus Munk i marts 2020. Her blev projektet JunkFood vakt til live, og sammen med et hav af frivillige kokke leverede Rasmus dagligt gratis varme måltider til gadens folk i København.  

Det blev hurtigt klart, at behovet for et måltid mad ikke kun eksisterede under corona-nedlukningen, men at mange af de ca. 1400 gadefolk i København generelt ikke har adgang til et solidt aftensmåltid. Derfor blev JunkFood etableret i køkkenet hos stofindtagelsesrummet H17 i juni 2020, hvor de lige siden har leveret 300 daglige, nærende og varme måltider til 11 herberger og væresteder. Det svarer til, at JunkFood siden begyndelsen har leveret mere end 300.000 måltider.

I køkkenet startede to tidligere Alchemist kokke, Philip Eistrup og Esben Andersen, og Jeanette Duus tiltrådte som daglig leder. ”Jeg blev frivillig i JunkFood under coronanedlukningen i starten af 2020, og kunne hurtigt se, at det her var et enestående projekt. På mange måder kombinerer projektet alt, hvad jeg har arbejdet med indenfor madspild, unge udsatte, madlavning og stoffer.” fortæller hun.

Måltiderne fra JunkFood er fyldt med kød, fisk og grønt, og tilsættes store mængder fløde og smør for at bidrage med så mange kalorier som muligt. Herudover er maden skånsom for sarte tænder og ødelagte maver, hvilket betyder, at maden er nem at tygge, og uden stærke krydderier. JunkFood modtager mere end 1 ton overskudsvarer om ugen, blandt andet fra Dagrofa Foodservice, som bruges i madlavningen. Derfor er projektet også med til at nedbringe madspild, og udnytter det CO2-udslip, der ellers går tabt ved uudnyttede fødevarer.

Jeg føler mig som verdens heldigste når jeg er på arbejde. Jeg får lov til at arbejde med mennesker der brænder for sit fag og sammen bekæmper vi madspild og hjælper dem, som er allerlængst nede på vores sociale rangstige, bare en lille smule.

”Jeg føler mig som verdens heldigste når jeg er på arbejde. Jeg får lov til at arbejde med mennesker der brænder for sit fag og som er dygtige, og med at få det allerbedste frem i udsatte unge og ansatte. Derudover bekæmper vi madspild og hjælper dem, som er allerlængst nede på vores sociale rangstige, bare en lille smule.”

I dag består køkkenet af tre kokke og to kokkeelever, samt praktikanter og frivillige der både laver mad, henter råvarer og bringer måltiderne ud. Kokkenes baggrund fra Alchemist betyder, at alt laves fra bunden på JunkFood. Det er vigtigt, at selvom måltiderne i højere grad er husmandskost, så er kvaliteten og håndværket i top og produceret med stolthed.

Måltiderne fra JunkFood er fyldt med kød, fisk og grønt, og tilsættes store mængder fløde og smør for at bidrage med så mange kalorier som muligt. Herudover er maden skånsom for sarte tænder og ødelagte maver, hvilket betyder, at maden er nem at tygge, og uden stærke krydderier. JunkFood modtager mere end 1 ton overskudsvarer om ugen, blandt andet fra Dagrofa Foodservice, som bruges i madlavningen. Derfor er projektet også med til at nedbringe madspild, og udnytter det CO2-udslip, der ellers går tabt ved uudnyttede fødevarer.

Maden fra JunkFood mætter ikke blot gadens folk. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter.

Måltiderne fra JunkFood er fyldt med kød, fisk og grønt, og tilsættes store mængder fløde og smør for at bidrage med så mange kalorier som muligt. Herudover er maden skånsom for sarte tænder og ødelagte maver, hvilket betyder, at maden er nem at tygge, og uden stærke krydderier. JunkFood modtager mere end 1 ton overskudsvarer om ugen, blandt andet fra Dagrofa Foodservice, som bruges i madlavningen. Derfor er projektet også med til at nedbringe madspild, og udnytter det CO2-udslip, der ellers går tabt ved uudnyttede fødevarer.

Fakta om Junkfood

Lær mere om dette projekt der bringer mad til gadens folk.

  • Historierne om projetket er blevet en del af fotobogen Alles Ret, som JunkFood i 2021 udgav i samarbejde med fotografen Jens Honore.
  • Fra 1. januar 2022 til 1. oktober har Junkfood leveret mere end 12 tons fødevarer

JunkFood og Dagrofa Foodservice har siden september 2021 samarbejdet om at nedbringe mængden af madspild, og samtidig sikre flere måltider til gadens folk. ”Erhvervssamarbejder betyder rigtig meget for en organisation som JunkFood. Det giver finansiering til vores projekt men det øger også vores kendskabsgrad hos medarbejdere og andre stakeholders. Vores erhvervspartnerskaber er med til at gøre os professionelle og så er vi en god sparringspartner i ansvarlighedsdebatten.” pointerer Jeanette.

JunkFood-serien sparkes i gang med en juleopskrift fra køkkenchef Philip Eistrup Davidsen. Her deler han sin familieopskrift på vaniljekager og brunkager:

”Kagerne er nogle vi bager hvert år, og det har vi gjort så længe jeg kan huske. Opskriften er fra min oldemor, og hun bagte dem med min mormor, som bagte dem med min mor og senere med min søster og mig. Min mormor var ædru alkoholiker i 10 år af min barndom, så kagerne minder mig meget om de gode tider vi havde med hende. Så når huset begynder at dufte af julesmåkager, bliver jeg taget tilbage til minderne om min barndom.”

Rasmus Munk og hans team

Overskudsgrøntsager bliver leveret tidligt

De tidligere professionelle kokke medbringer altid de gode knive

Læs mere på junkfood.dk.

Historier

Læs mere om Dagrofa

Det er her, du holder dig opdateret om, hvad der sker i vores verden. Vi har samlet nyheder, pressemeddelelser og artikler på et sted, så du nemt kan finde det hele.

Læs alle

Bliv købmand

Vil du være omdrejnings-punkt for det lokale fællesskab?

07. oktober 2024

Læs mere

Borgerstøttede butikker i vild vækst

Borgerstøttede butikker i vild vækst i Danmarks små landsbysamfund er klar til at kæmpe for at bevare dagligvarebutikkerne i nærområdet, og Dagrofas model med borgerstøttede butikker styrer mod rekord.

16. september 2024

Læs mere

Grøn Balance

Ved den verdensomspændende og anerkendte Private Label-konkurrence “Salute to excellence” i Amsterdam, hentede Grøn Balance Øllingegaard første- og andenpladsen for “Bedste yoghurt”

27. maj 2024

Læs mere

Hki ost

Den 14. juni 2024 fylder Poul Larsen 70 år. Han er medejer og direktør i HKI Ost, der er blandt landets førende specialister, når det gælder om at levere højkvalitetsoste til bl.a. Michelin-restauranter, ostehandlere og gourmetbagerier.

13. juni 2024

Læs mere

Madscenen for professionelle

Mere end 1.400 madentusiaster var med, da Dagrofa Foodservice inviterede til inspirations- og fødevaremessen "Madscenen for professionelle" i TAP1 i København.

12. september 2024

Læs mere